Wat is rockmuziek eigenlijk?

Rock is een genre in de muziek waarbij kenmerkend veel gebruik wordt gemaakt van basgitaar, drums en gitaar dit wordt aangevuld met zang en of andere instrumenten. Het genre zag het eerste licht in de jaren 50 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten, uit die stroming is rythm and blues en country ontstaan. In de jaren vijftig was het rock-‘n-roll en rockabilly wat de boventoon voerde. Toch groeide het genre al snel uit met een heel groot aantal sub genres.

Tegenwoordig is hitparade muziek als Kane, Anouk en K’s Choice ook rock, maar er vallen ook bepaalde vormen van metal onder en ook blues en country kunnen onder de rock geschaard worden. Rock is een cultureel fenomeen geworden, door het brede genre en een sociaal effect en bijzonder grote populariteit.

Een korte rockgeschiedenis

De jaren zestig werden gekenmerkt door rock ’n roll, The Beatles zijn een goed voorbeeld van psychedelische rock, in die periode kwamen ook andere bands als The Doors naar voren die het genre bijzonder populair wisten te maken. Jimi Hendrix is een andere naam die niet mag ontbreken maar ook Bob Dylan, Neil Young en Simon & Garfunkel kwamen in die tijd op.

De jaren zeventig kan worden onderverdeeld in twee delen, de vroege jaren waarin de heavy metal opkwam, net als de hardrock en glamrock. Want Led Zeppelin heeft in de beginperiode een stempel op de muziek weten te drukken ook Van Halen wist dit te doen en Black Sabbath bracht in 1970 het album Paranoid uit maar ook Deep Purple – met andere woorden de jaren zeventig zijn voor veel mensen het godenrijk voor de oude rockers. In het tweede deel van de jaren zeventig kwam punkrock in beeld, de Ramones brachten albums uit die pas in de jaren tachtig op waarde geschat zou gaan gaan worden.

De jaren tachtig, dit waren de jaren die vooral de alternatieve rock voortbrachten met R.E.M en The Cure om de jaren tachtig te openen want de jaren tachtig hebben een schat aan bands die nog altijd heel erg bekend zijn. Denk aan Iron Maiden, Motörhead, Def Leppard en Metallica. Glam Metal was er ook en hier kwamen Europe, Bon Jovi, Guns N’ Roses en Mötley Crue hun eerste naamsbekendheid mee. In diezelfde periode was Aerosmith heel hard aan de weg aan het timmeren om dé hardrockband allertijden te worden. Maar vergeet ook U2 niet en muzikale grootheden als Joe Satriani en Steve Vai. De jaren tachtig waren goed voor het rockgenre.

De jaren negentig, grunge, Brit pop, fusies en punk – veel punk. Grunge heeft zijn kinderschoenen in Seattle staan en Nirvana is wellicht wel een van de bekendste artiesten uit die periode maar vergeet ook Soundgarden, Pearl Jam en Alice in Chains niet. Binnen Europa was het meer punk gericht en kwamen Oasis en Blur naar voren als Brit pop. Faith No More maakte weg voor de rap gecombineerd met rock, waarna dit door Rage Against the Machine naar voren werd gebracht en bands als Limp Bizkit, KoЯn en Slipknot dit hierna met veel succes ook wisten op te pakken. Rapcore werd en echt statement met bands als Linkin Park en P.O.D.

In de jaren 2000 en volgend is er niet heel veel meer toegevoegd aan de genres, maar is er wel veel muziek bij gemaakt. Coldplay bracht alternatieve rock weer terug naar voren, Franz Ferdinant en de Arctic Monkeys brachten punkrock weer terug en poprock werd een feit met de nieuwere albums van de Red Hot Chili Peppers. Iets wat wel “nieuw” was, was emo muziek welke een grote schare aan vooral jonge fans wist te vergaren.

Met andere woorden rock is een breed scala aan muziek, en net als popmuziek kan er veel onder geschaard worden.