Pinkpop

Pinkpop is een jaarlijks terugkerend festival welke plaatsvindt in Landgraaf in Limburg. Het festival heeft zijn eerste editie gehad al in 1970, en heeft sindsdien elk jaar een festival gehad in het pinksterweekend (tot en met 2016 waren er vijf uitzonderingen op het pinksterweekend). Het festival trekt jaarlijks rond de 68.000 mensen, en heeft sinds de eerste editie in 1970 meer dan anderhalf miljoen bezoekers gehad. Doe daar nog eens meer dan 500 artiesten bij vanuit de hele wereld en je hebt best een korte introductie van Pinkpop.

De naam Pinkpop is duidelijk voor de Nederlandstalige bezoekers, want Pink is gewoon afkomstig van Pinksteren – en wijst erop dat dit festival rond de Pinksterdagen gehouden wordt. Voor enkele buitenlandse acts is het af en toe een vreemde naam geweest. Zo zijn er artiesten geweest die echt even wat meer beweegreden nodig hadden om op te komen treden. Die dachten dat het pink, sloeg op het roze wat weer op het homo zijn slaat. En hadden er moeite mee om op te treden op een festival die dergelijke dingen aanspoorde. Gelukkig is de naam Pinkpop snel en gemakkelijk uit te leggen. Let er wel op deze weigering is van de “early days” van het festival en sindsdien is er ook voor de ho-le-bi gemeenschap heel veel verandert in de wereld – en ook hoe mensen hier tegenaan kijken.

Een aantal dingen die je wel wilt weten over Pinkpop

De band Rage Against the Machine heeft tijdens het festival van 1994 het publiek zover gekregen om te gaan springen dat er een aardbeving meetbaar was (1.0 op de schaal van Richter). Dit record werd echter in 1998 alweer verbroken door de band Primus die een aardbeving met 1.3 op de schaal van richter wist te bereiken door het publiek op te zwepen.

The Foo Fighters waren in 2011 de afsluiter op de maandag, tijdens hun nummer Learn to Fly begon het te regenen en de zon scheen waardoor er een regenboog ontstond. Zij zouden eveneens optreden op het festival van 2015, maar omdat Dave Grohl eerder dat weekend zijn been gebroken had tijdens een optreden in Zweden, werd Pharrel Williams de afsluitende act en werd Triggerfinger opgroepen om het gat te vullen.

Toen Doe Maar in 1983 optrad, werden er appels naar het podium gegooid, hierop heeft Henny Vrienten het publiek vermanend toegesproken. Wat er verder met de appels gebeurde is onbekend.

Het optreden van Pearl Jam tijdens de editie 1992, waarbij Eddie Vedder het publiek ingedoken is vanaf een camerakraan is vernoemd tot het meest legendarische optreden op Pinkpop tot zover. Ook oprichter Mart Smeets heeft het optreden tot meest legendarisch benoemd.