Heideroosjes

De Heideroosjes waren een Nederlandse Punk-rockband die tussen 1989 en 2012 actief waren in binnen en buitenland. Hoewel een groot deel van het werk dat ze uitgebracht hebben Engelstalig is, zijn ze binnen Nederland vooral bekend geworden met hun Nederlandstalige nummers. De naam van de band is afkomstig van een conference van Urbanus, die in die conference vermelde dat hij een liedje geschreven had voor de “Limburgse hardrock formatie … de Heideroosjes”. De eerste jaren gaat de band ook door het leven als de Heideroosjes, maar in 2000 wordt het lidwoord geschrapt en gaat de band verder als Heideroosjes.

De beginjaren van de band

In de jaren 1989 – 1996 worden er twee albums uitgebracht, Noisy Fairtyales uit 1993 en Choice of a lost generation in 1994. Deze worden bij het platenlabel Fairytale Records uitgebracht een zelf opgericht label van de band. Het is in deze periode ook dat de band een bijzonder live reputatie opbouwen en in 1995 zorgt dit voor hun doorbraak binnen Nederland. Ze staan op Pinkpop en dit is dé grote doorbraak en een paar maanden later staan ze ook nog op Lowlands. De Heideroosjes keren één jaar later terug op Pinkpop maar staan dit keer op het hoofdpodium, het album Fifi wordt uitgebracht en deze staat maar liefst een half jaar enorm hoog in de ranglijsten. De Heideroosjes hebben veel succes en in de loop van de jaren die volgen staan ze in totaal nog eens vier keer op Pinkpop en vier keer op Lowlands.

Dit is het begin van het succes, in 1998 toert de band door voormalig Joegoslavië, en in datzelfde jaar wordt er een contract getekend bij het grootste punklabel van de wereld Epitaph. Ze toeren hierna nog door Europa met onder andere Pennywise, The Offspring en Bad Religion. Waarmee de grootsheid van hun succes wel duidelijk geworden is.

In 2004 wordt het vijftienjarig bestaan gevierd met een uitverkochte show in 013 in Tilburg. In de jaren die volgen touren ze over de hele wereld en doen daarbij zelf Japan aan. Het succes van de band wordt met een twintigjarig jubileum gevierd in 2009, waarna er voor 2010 een sabbatical wordt aangekondigd. In 2011 komen ze met een theatertour en een dvd die Manie Manie heet. Die zomer hebben ze nog een festival tour gedaan, met als hoogtepunt toch wel een optreden op het Hongaarse Festival Sziget. Eind september kondigt de band aan om te stoppen na 23 jaar.

In 2015 is er goed nieuws voor de fans, want voormalig zanger Marco Roelofs kondigt aan dat hij een nieuwe band heeft opgericht. Deze heet STAVAST, in 2016 werden er al enkele concerten gespeeld en een album staat voor 2017 gepland. De andere leden van de Heideroosjes maken geen muziek meer.

Bekende Nederlandstalige nummer van de Heideroosjes

  • Sjonnie en Anita
  • Ze smelten de paashaas
  • Kutlied
  • Liever dan Lief

De meeste van deze nummers zijn geen officiële singles van de band geweest, maar zijn toch bekend bij veel Nederlanders.