De Rockacademie in Tilburg

In Nederland kan je in Tilburg naar de Rockacademie, dit is een vierjarige voltijds HBO bachelor opleiding, met een onderwijsconcept dat uniek is. Indien je wilt gaan studeren, zal je bemerken dat er een selectie is, waarbij gekeken wordt naar creativiteit, eigenheid en de ambacht zelf. De huidige instroomprofielen die aangeboden worden zijn de volgende;

  • Music Producer (DJ)
  • Drummer
  • Bassist
  • Gitarist
  • Songwriter
  • Keyboardspeler
  • Rapper
  • Vocalist

Deze worden bepaald vanuit de vraag in de muziekindustrie, en om dit in stand te kunnen houden worden mensen van over de hele wereld aangetrokken om hierbij te komen helpen. Alle docenten en andere mensen die betrokken zijn hierbij zijn actief in de hedendaags muziekindustrie. Als student vorm je samen met de andere studenten, docenten, alumni en de muziekindustrie een netwerk.

Het is een HBO Bacheloropleiding, die in voltijd gedaan wordt in Tilburg. De opleiding start jaarlijks in september en duurt 48 maanden. Wanneer je deze afrond heb je een Bachelor of Music.

De eerste lichting studenten van de Rockacademie – waar zijn zij nu?

Op 20 maart 2016 was er bij de KRO een reünie met de eerste lichting studenten van de Rockadacemie. De eerste lichting studenten startte in 1999. Tot deze lichting behoren Jaqueline Govaert van Krezip en Floor Jansen van Nightwish. Twee dames die het dus zeker binnen de muziek ver geschopt hebben. Een levend bewijs dat je met een diploma op zak met een beetje geluk toch heel erg ver kunt komen.

Krezip heeft het als band heel erg ver geschopt maar daarnaast is Jaqueline Govaerts ook solo heel druk geweest. Floor is toen haar band After Forever al bestond begonnen met studeren om nog meer te leren over haar stem. Toen ze in 2012 een telefoontje kreeg van Nightwish of ze kon komen invallen omdat hun toenmalige zangeres ziek was? Was ze net hersteld van deze burn-out, kort na het telefoontje zat ze in het vliegtuig naar Amerika om op te treden. Mocht je de aflevering terug willen kijken dat kan via uitzending gemist of NPO.nl.

Een goed moment om in de muziek te beginnen!

Als je droom muziek maken is binnen het rock genre is de rockacademie wellicht een van de beste keuzes die je kunt maken. Maar indien je dit niet wilt, of dit niet haalbaar voor je is, kan je gewoon muziek blijven maken zonder een diploma. Je zal niet de eerst artiest zijn die zichzelf heeft leren gitaarspelen of pas gaandeweg noten heeft leren lezen. Toch is de rockacademie in Tilburg een opleiding die ervoor kan zorgen dat je meteen een goede basis in de muziek hebt. Alleen al de extra dingen die je leert tijdens je opleiding, want er zitten ook dingen bij die je denkt nooit te zullen gaan gebruiken. Toch is muzikaal meer zijn dan alleen kunnen zingen of een instrument bespelen. Nieuwsgierig geworden? De Rockacademie heeft elk leerjaar weer open dagen om nieuwe mensen aan te trekken voor de opleiding!